İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekonomik Sorunlarını Çözmeye Çalışan Lübnan Şimdi ise Yönetim Krizi Riskiyle Karşı Karşıya

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın görev süresinin bugün resmen sona ermesi ülkede yeni bir yönetim krizi ihtimalini düşündürdü. Yönetim krizinin temelinde eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın yerine kimsenin seçilememesi bulunuyor. Meclis, 4 defa oturum düzenlemesine rağmen Cumhurbaşkanlığı görevine gelebilecek adayı seçemedi.

Yönetim krizi Lübnan tarihinde yaşanan ilk kriz değil. Fransızlardan bağımsızlığını kazandığı 1943 yılından bu yana Lübnan’da 3 defa cumhurbaşkanı koltuğu boş kaldı.

Bu süreçte, anayasaya aykırı olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı görevi dış ülkelerin müdahalesi sonucu uzatıldı. Anayasaya göre ülkede yeni bir cumhurbaşkanı seçilene kadar mevcut yetkiler bakanlar kurulu ve başbakana devredilebilir. Ancak şu anda Lübnan’daki hükümetin geçici olması bu ihtimali de ortadan kaldırdı.

Ülkedeki siyasi partiler arasında bir fikir birliği sağlandıktan sonra Hristiyan olması şartı bulunan ve 6 yıl görev yapacak yeni bir cumhurbaşkanı seçilebilecek. Bu kriz sürecinin hemen çözülememesi halinde, halihazırda ciddi bir ekonomik krizle uğraşan Lübnan hem hükümetsiz hem de dördüncü kez cumhurbaşkansız kalmış olacak.

Kaynak: AA