İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya’daki Yeni Uzlaşı “Kripto” Olur Mu ?

ABD Hegemonyasının yıkılmasından sonra dünya üzerindeki güç dengesi de çok uluslu bir yapıya dönüştü. Bu konuda ön plana çıkan 5 kutup ; ABD , Çin , AB , Hindistan ve Rusya . Bu ülkelerin dünya üzerinden yeniden kurgulanan bir uzlaşıya ihtiyaçları var.

Dünya’nın başı pandemi süreciyle dertte iken kurtulmak amacıyla para basan ülkelerinde etkisiyle ortaya çıkan para bolluğunun aktığı kripto paralar rekor üstüne rekor kırdı. Kripto paralar yapısı itibariyle devletlerin pek işlerine gelecek bir yapıya sahip değil. Bir ülkenin kendi başına kripto paralar ile savaşması ise imkansız.

Dünya kurumlarının günümüz kutuplarına ışık tutamadığı da bir aşikar. Artık yeni bir uluslararası sistem ve yeni bir uluslarüstü yöntem gerekmekte. Bitcoin geleceğin para birimi olur mu bilinmez ama devletlerin gelecek yüzyılın sistemini kurmasına vesile olabilir.

Bitcoin’in ekonomide yarattığı dönüşümün yanı sıra toplumsal etkileri de göz ardı edilmemeli. Bu noktada iktidar ve güç dengelerinin nasıl değişebileceğine de Elon Musk örnek olayı üzerinden rahatlıkla bakabiliriz. Elindeki bu gücü önce Bitcoin’e ardından farklı bir kripto paraya yönlendirebileceğini söylerken piyasada meydana gelen paralel yönlü hareketlerde bunun bir göstergesi.

Anlaşılan o ki bu durumdan ülkeler rahatsız ve kripto paralara karşı köşeden kırpa kırpa yasaklamaya çalışıyorlar. Amaç coinleri yasaklamaktan çok amaçsızlaştırmak. Hindistan bu konunda ilk adım atan ülke oldu. Ülkesinde milyonlarca kripto para yatırımcısını elindeki tüm mal varlığını satmaya mecbur kılacak bir yasa tasarısı üzerinde çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Rusya’da geçtiğimiz günlerde imzalanan yeni bir kripto para yasası herhangi bir mal veya hizmet karşılığında kullanılmalarına izin vermiyor. Yani coinler gündelik hayatta kullanılamayacak ancak Ruslar, kripto para madenciliği ve borsalarda kripto paralar arasında işlem yapılabilecek. ,

20 Mayıs’ta da ABD Hazine Bakanlığının vergi uyumluluğu planında, vergi kaçakçılığı da dahil olmak üzere yasa dışı faaliyetlerin önüne geçmek amacıyla 10 bin doların üzerindeki kripto para transferlerinin ABD Vergi Dairesine (IRS) bildirilmesi talebi yer aldı. Yani artık 1 Bitcoin almak eskisinden daha zor ve külfetli.

Bir gün sonra da Çin Devlet Konseyi’ne bağlı Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi Bitcoin işlemleri ve madenciliğine yönelik kısıtlama çağrısını yineledi. Çin daha öncesinde de finans ve ödeme hizmeti veren kuruluşların kripto para işlemi yapmasını yasaklamıştı.

Fakat ülkelerin aldıkları kararlar günlük olarak Bitcoin’de düşüşlere neden olsa da bütünde çok da zarar vermiyor. Ülkeler de bunun farkında ki kendi dijital paralarını test etmeye ve devreye sokmak konusunda adımlar atmaya başladı. Açıkçası devletlerin para birimlerinin ortaya çıkmasından sonra devletler yeni ekonomik sistemdeki ilk uzlaşısını kripto paralar üzerinden yapabilir.