İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dijital dünyada bir yenilik daha: NFT

NFT ne anlama geliyor?

Kripto paraların oldukça popüler olduğu bugünlerde, dijital dünyada yeni bir şey daha belirdi. NFT. Peki NFT ne demek? İngilizce bir kısaltma olan NFT, “non-fungible token” için bir kısaltma. Non-fungible token ise “değiştirilemez token” olarak çevrilebilir. Ancak o kadar yeni bir terim ki, Türkçe karşılığı bile daha tam olarak belirmedi.

 Peki NFT’nin kendisi nedir? Nasıl alınır?

Peki NFT bu anlama geliyor ama kendisi ne? Ne işe yarıyor? Ne özellikleri var? “Değiştirilemez” olması bu tokenin benzersiz olduğunu gösterir, herhangi başka bir eşi yoktur. Örneğin bitcoin değiştirilebilir bir özelliğe sahiptir çünkü dijital dünyada tek değil birden fazla bitcoin vardır.

NFT’ler (çoğunlukla) Ethereum birimiyle alınır. Ethereum bir kripto para birimidir, aynı bitcoin gibi. Ancak Ethereum’un farkı ekstra bilgileri depolaması ve bu sayede NFT’leri destekleyebilmesidir.

NFT dijital dünyadaki her şey olabilir. Çizim, tablo, müzik, herhangi bir tweet…

Örneklendirelim: Bir resim çizdiğinizi varsayın. Bu çizimden sadece tek bir tane var. Bunu ben NFT’ye dönüşütürüp NFT’lerin satıldığı bir platforma yüklersem, herhangi birine bu çizimi ve ayrıca dijital tapusunu satabilirim. Bu dijital tapu da barkod ile iletilmiş olacak. Aynı kişi, aynı çizimi, dijital tapusunu iletmek üzere gelecekte bir başkasına satabilir.

NFT’ye neden yatırım yapılır?

Peki bir insan neden NFT’ye yatırım yapar? Birçok sebebi olabilir ancak en önemlisi ürünlerin orijinalliğini desteklemesi. Örneğin Paris’te bulunan Mona Lisa tablosunu düşünün. Bu tablonun dijital bir tapusu yok. Ancak bunu online olarak satın aldığınızı varsayın. Artık hiç kimse size bu çizimin sahte olduğunu iddia edemez. Üstelik orijinal tapunuz sayesinde istediğiniz şekilde siz de tekrar bunu satabilirsiniz.

Sanatçılar için de oldukça avantajlı

NFT’lerin bir başka avantajı ise sanatçılar için: Normalde bir sergi yapacak bir ressam herhangi bir galeride veya sergi salonunda, orayı kiralayarak veya anlaşarak resimlerini sergiler. Bu sayede belli bir kesime ulaşsa bile bu sınırlı kalır. NFT ise böyle değil. Çok daha düşük ücretlere dünyanın her yerinden sayısızca insana ulaşabiliyor, bu da sanatçılara tanınma ve ürünlerini satma imkânı sağlıyor.

Ticaret tarafını unutmayalım

Bir başka avantajı ise bunun bir ticaret olma ihtimali… Eğer koleksiyoncuysanız veya genel olarak bunu ticaret işine dönüştürmek istiyorsanız değerinin yükseleceğini düşündüğünüz dijital ürünleri satın alıp gelecekte daha yüksek fiyata satabilirsiniz. Bu da sizin kar etmenizi sağlar.

Bu yazıyı satın almak mümkün mü?

Bu yazıyı satın alabilir misiniz? Tabii ki! Teknik olarak dijital olan her şeyi satın alabilirsiniz, yeterli yatırım yaptığınız sürece. Örneğin Türkiye’de Saba Tümer’in kahkahası, yani 140 karakterlik “hahahaha” tweeti 90.000 TL’ye, Cüneyt Özdemir’in ise “Bu Tweet bir sanat eseridir.” tweeti 10.000 dolara satıldı. Sırada neler olduğunu merakla bekliyoruz…