İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DenizBank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş’ten 2020 Analizi ve 2021 Beklentileri

DenizBank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş’ten 2020 Analizi ve 2021 Beklentileri

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Bankacılık Söyleşileri” adlı etkinlikte 2020 yılı ile ilgili analizlerini ve 2021 yılı ile ilgili beklentilerini anlattı…

2020 yılında ekonomide neler oldu?

2020 yılında pandemiden kaynaklı olarak üretim durdu, tüketim azaldı, belirsizlikler arttı ve güven büyük bir sorun haline geldi. Bu sebeplerden ötürü tüm dünyada büyük bir ekonomik kriz yaşanmaya devam ediyor; ancak 2008 krizinden sonra deneyimlenmiş merkez bankaları, faizi düşürme gibi yöntemlerle durumun kötüleşmesini önlemeye çalışıyor.

 Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olanlar arasında fark belirginleşecek

Gelişmiş ülkelerin borçlanma, üretim gücü ve eğitimli nüfus gibi avantajları varken gelişmekte olan ülkelerin benzer lüksleri yok ve petrol, turizm gibi gelirlere bağımlılar. Dolayısıyla, 2021 yılında en belirgin fark gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında ortaya çıkacak.

Sektörler de aynı etkiyi görecek

Ayrıca, sektörler arasında da farklılıklar belirecek. Örneğin, eğlence, yeme-içme, konaklama ve ulaşım sektörlerinin toparlanması diğerlerine göre çok daha uzun sürebilir.

2021 yılında ekonomik büyüme olabilir mi?

2021 yılından beklentiler pozitif. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelenin ilk hedef olacağı açıklamasından sonra, yılın ikinci çeyreğinden itibaren yaklaşık yüzde 3-4’lük bir büyüme olabilir.

Yapısal reformlar önemli

Ayrıca, gelecek yıl eğitim, hukuk, vergi sistemi ve istihdamla ilgili yapılabilecek yapısal reformlar ekonomik büyüme için gerekli ve yararlı olacaktır.

Bankalar ve kredi genişlemesi etkileri

Bankalar ise, kredi genişlemesi olanakları ile çözüme katkıda bulundu. TL kredi artışı son bir yılda yüzde 40’ı geçti, bu da bize 2021 ile ilgili olumlu sinyaller veriyor. Ancak, artan faiz oranları sebebiyle önümüzdeki yıl kredi genişlemesinin yavaşlaması bekleniyor.