İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin’in dev ulaşım platformu ABD’de halka arz için başvuru yaptı!

Çin’in dev ulaşım platformu ABD’de halka arz için başvuru yaptı!

Didi, Çin’in dev araç çağırma ve ulaşım sağlama şirketi (Uber gibi), geçtiğimiz haftalarda ABD’de SEC aracılığıyla (Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) halka arz için başvuruda bulundu. Kendini dünyanın en büyük ulaşım platformu olarak tanımlayan Didi, Çin’de ve Brezilya, Meksika gibi başka ülkelerde de araç çağırma, taksi ve araç paylaşım hizmetleri sunuyor. Didi bundan başka olarak şoförsüz sürüş için yatırımda bulunuyor. Hedefi NYSE ve Nasdaq listelerinde yer almak.

15 ülkede hizmet – gelirlerin neredeyse hepsi Çin’den

Didi açıklamalarına göre hizmet 15 ülkede sunuluyor ancak gelirlerin yüzde 93’ten fazlası Çin’de elde ediliyor. 2018, 2019 ve 2020’de zarar açıklamasına rağmen 2021’in il üç yılında 837 milyon dolarlık kar elde ettiği bildirildi.

Didi’nin son başvurusu ABD-Çin arasında gerginlikleri kuvvetlendiriyor.

Didi’nin ABD’de halka arz başvurusu yapması ABD-Çin arasında gerginlikleri kuvvetlendiriyor. Alibaba (çokuluslu e-ticaret şirketi), JD.com (e-ticaret şirketi), Pinduoduo (tarım odaklı ticaret platformu) dahil olmak üzere birçok büyük Çinli teknoloji firması New York borsa listelerinde mevcut ancak durumlar oldukça değişken ve dalgalı. Geçtiğimiz yıllarda Wall Street’te iş yapan birçok Çinli şirket önlerine gittikçe daha çok engel çıkaran engellemeleri sebep olarak göstererek, Hong Kong’da da borsaya kayıt için ikincil başvurular yaptı.

Bütün gerginliklere rağmen 2020 yılında, ABD borsa listelerinde mevcut Çinli şirketler yaklaşık 12 milyar dolar topladı. 2021 yılında ise şimdiye kadar neredeyse 5 milyar dolar olan bu sayı, geçen yıl bu zamanla karşılaştırıldığında dev bir miktar.

 “Didi’nin işlerini, mali durumunu ve faaliyetlerimizi olumsuz yönde etkileyebilir.”

Didi, izahnamesindeki riskleri kabul ederek “Uluslararası ekonomik ilişkilerde gerilimler artıyor.” Dedi. Birçok konuyla beraber, Covid-19 ve Hong Kong konusundaki anlaşmazlıklardan bahsetti. “ABD ile Çin arasındaki bu tür gerilimler ve bunların herhangi bir şekilde artarak devam etmesi, Çin’deki genel ekonomik, siyasi ve sosyal koşullar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Dolayısıyla Didi’nin işlerini, mali durumunu ve faaliyetlerimizi olumsuz yönde etkileyebilir”, diye de ekledi.

 Covid-19 da endişeler arasında…

Ancak şirketin endişeleri burada sona ermiyor. Açıklamalara göre şirket Covid-19’dan oldukça etkilendi ve gelecekte büyümeleri de bundan etkilenebilir. “Çin’de durum daha da kötüleşirse veya hizmet sunulan başka ülkelerde durum iyileşmezse, işimiz, hizmet sonuçlarımız ve mali durumumuz negatif yönde etkilenebilir.”

Teknoloji baskısı da bir başka korku.

Çin’de gittikçe artan teknoloji baskısı da korkulardan bir tanesi. Ülke geçtiğimiz zamanlarda küresel teknoloji devlerini küçülmeye zorluyor, anti tröst suiistimallerini ve gereksiz risk almayı önlüyor. Başvurusuna ek olarak Didi şunu yazdı: “Tekel karşıtı iddialar ve düzenleyici eylemeler, para cezasına, iş uygulamamızın kısıtlanmasına/değiştirilmesine veya itibarımızın zara görmesine sebep olabilir. Bu da maddi olarak bizi negatif etkiler.”

Didi Wall Street’te yer alan en büyük Çin şirketi olma yolunda mı?

Bütün bu risk ve açıklamalara rağmen, Reuters’a göre Didi, yaklaşık 10 milyar dolar toplayabilir ve 100 milyar dolara tekabül eden bir değer kazanabilir. Bu sayede Didi Wall Street’te yer alan en büyük Çin şirketi haline gelmiş olur.