İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin’de yeni politika: Üçüncü çocuğa izin çıktı!

Çin’de tüm çiftlerin üçüncü bir çocuk yapmasına izin verildi.

Çin, hızla yaşlanan bir nüfus sebebiyle ekonominin uzun vadeli beklentilerine yönelik riskler arttıkça, ülkenin azalan doğum oranını değiştirmek amacıyla tüm çiftlerin üçüncü bir çocuk yapmasına izin verdiğini açıkladı. Çin devlet ve Komünist Partisinin başkanı olan Xi Jinping’in dediğine göre bu uygulamayla ve destek politikalarıyla nüfus yapısı değişecek.

Sıkı doğum politikası gitgide hafifliyor.

Çin yıllar boyunca tek çocuğa izin veren ve 2016’dan beri ise ikinci çocuğa izin veren sıkı doğum politikasını yavaş yavaş hafifletiyor. Ancak 2016’da yapılan reform düşmekte olan doğum oranını artırmakta pek başarılı olmadı. Kimi devlet çalışanları, merkez bankasındaki araştırmacılar dahil olmak üzere, doğum politikasının tamamen kalkması hakkında talepte bulundu.

Emeklilik yaşının yukarı çekilmesi de düşünülüyor.

Tartışmalar, Çin’in bu ayın başlarında yaptığı son ulusal nüfus sayımının ülkenin çalışma çağındaki nüfusunda son on yılda düşüş gösterdiğini kanıtlamasının ardından yoğunlaştı. Ayrıca yapılan açıklamaya göre hükümet emeklilik yaşını da dikkatlice yukarı çekecek çünkü Çin’de geçerli olan resmi emeklilik yaşı dünyadaki en düşüklerden biri.

Sosyal medyada alay konusu ve yakınmalar başladı bile!

Politika değişikliği Çin sosyal medyasında hızlıca alay konusu oldu. Birçok insan, tek çocuklu ailelerden gelen çiftlerin artık dört yaşlı ebeveyne destek olurken aynı anda üç çocuk yetiştirmek ve beraberinde ağır ipotek borcunu ödemek zorunda kalacağı gerçeğinden yakınıyor. Ayrıca kimileri iş bulması zor olan kadınlar için bu değişimin durumu daha da zorlaştıracağına inanıyor.

Bu uygulama sadece bir kesimi harekete geçirecek olsa da borsa tepkilerde oldukça kuvvetliydi.

Durumu ortalamanın üstünde olan insanlar için bu daha fazla çocuk yapmaya sebep olabilir ancak ortalama bir vatandaş için bu politikadan yararlanmak çok da mümkün olmayacak. Bu uygulamayla Çin’deki genel doğurganlık modellerinde büyük bir fark olması beklenmiyor. Ancak buna rağmen açıklamadan sonra hisseler büyük artış gösterdi: %24, %10…

Kapsamlı bir plan şart

Üç çocuk politikasının etkili olabilmesi için vergi teşvikleri, eğitim ve barınma sübvansiyonları, doğum izinleri, evrensel çocuk bakımı sağlanması gibi kapsamlı bir planlama lazım. Hükümetin sosyal güvenlik ağını yeniden inşa etmesi, konut fiyatlarını kontrol altına alması ve eğitim maliyetlerini düşürmesi de ayrıca gerek.

Doğru politikayla Amerika’nın önüne bile geçilebilir!

Doğru politika uygulamalarıyla Çin gelecek yıllarda dünyanın en büyük ekonomisi haline gelebilir. Bununla birlikte emtialara yönelik küresel talebi artırmaya devam edebilir, küresel finans şirketlerinin hedeflediği devasa emeklilik tasarruf havuzuyla çok uluslu şirketler için geniş bir pazar olarak şekillenebilir. Daha az başarılı bir yanıtla ise Çin’in ekonomik büyüklük açısından ABD’yi asla geçmemesi ise ihtimallerden biri…