İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin Ekonomisi 2020 Analizi & 2021 Beklentileri

Çin ekonomisi, 2020’de genişleme gösteren tek büyük ülke

Çin ekonomisi son 40 yılın en yavaş büyümesini gösterse bile, 2020’de genişleme gösteren tek büyük ülke, yüzde 2.3 oranında. En baştan uygulanan sıkı kurallar ve işletmelere sağlanan acil durum yardımı ekonominin toparlanmasına katkıda bulundu.

GSYH verilerine göre ekonomi neredeyse normale döndü

GSYH verileri ekonominin neredeyse normale döndüğünü gösteriyor. Kimi ekonomistlere göre, Çin’in kuzeyindeki vaka artışlarına rağmen büyümede artış hızı devam edecek çünkü çoğu analizci son üç ayda gerçekleşen yüzde 6.5’luk büyümeyi bile beklemiyordu.

İmalat ve ihracat toparlanmaya yardımcı oldu

Toparlanmayı sağlayan sektörler arasında imalat sektörü mevcut. 2020’de değer kazanmış ve ihracatı yabancı ülkeler için daha pahalı hale getiren Çin Yuan’ına rağmen tüm dünyayı etkileyen Covid-19 Çin mallarına olan talebi artırdı. Böylece ihracat da toparlanmaya beklenenden çok daha fazla yardımcı oldu.

 Çin büyümesi yine de bir soru işareti

Yine de Çin büyümesi hala bazılarına göre bir soru işareti. Ülkede koronavirüs vaka sayıları tekrar artmaya başladı, tüketici tarafından talep hala düşük seviyede. Aynı zamanda Pekin, Amerika Birleşik Devletleri ile zor bir ticari ilişkiyi sürdürmeye çalışıyor. Yeni gelen yönetimin Trump yönetiminden daha yumuşak olması ise beklenmiyor.

Tüm bunlar, 2021’de Çin ekonomisi büyümesi ve büyüme hızı hakkında şüphe uyandırıyor.

Hane talebinde ise düşüş var

Ayrıca, 2020’deki büyümenin sebebi genel olarak pandemiden kaynaklı ihracat artışı, kredi desteği ile alınan ev ve araba. Ancak, hane alışverişini oluşturan yemek, giyim, mobilya ve benzeri tüketimler pandemi öncesinden düşük seviyede. Bununla birlikte, konaklama ve seyahat sektörleri sınır seviyesinden alarm veriyor.

Peki 2021’de neler olacak?

2020’de pandemiden başta kötü etkilenen ancak kısa sürede toparlanan ve her şeye rağmen büyüme gösteren Çin ekonomisi, ABD ile ticari ilişkilerle ilgili olarak ve yurt içi talebiyle alakalı tehlike altında. 2021’de Çin’i neler beklediği ise kocaman bir soru işareti.