İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Batı Balkan Ülkeleri Arasında İş Birliğini Arttıracak 3 Anlaşma İmzalandı

Almanya’da düzenlenen Batı Balkan Ülkeleri Konferansı, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, Karadağ ve Sırbistan temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Konferansta önemli konular ele alınırken Batı Balkan ülkeleri arasında iş birliğini arttıracak 3 anlaşma imzalandı. Konferansa Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve bazı AB liderleri de katıldı.

İmzalanan anlaşmaların içerikleri farklılaşıyor. Anlaşmalardan bir tanesi, gelecekte Batı Balkan ülkesi vatandaşlarının karşılıklı olarak ülkeler arasında kimlikle seyahat edebilmesine olanak tanıyor. Diğer 2 anlaşma ise üniversite ve meslek eğitim diplomalarının karşılıklı tanınmasını kapsıyor.

Almanya Başbakanı Scholz, Batı Balkan ülkelerinin AB’ye ait olduklarını hatırlatarak, “Onlar Avrupa’nın ve Avrupa ailesinin bir parçasıdır.” dedi.

Scholz, Batı Balkan ülkelerinin AB’ye katılımına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bölge ülkelerinin reformlarını yapmasının ve bu bağlamda bölgesel işbirliklerinin ilerletilmesinin önemli olduğunu hatırlattı.

Scholz, “Batı Balkan ülkelerinin AB’ye katılım sürecini hızlandırmanın anahtarı bölgesel işbirliğinin iyileştirmesidir. Bu 6 Balkan ülkesinin bölgesel işbirlikleriyle AB’ye doğru ilerlemede ciddi olduklarını gösteriyor.” ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de Batı Balkan ülkelerini mümkün olan en hızlı şekilde AB’ye yakınlaştırmak istediklerini belirtti. Avrupa’daki enerji konusu da dahil pek çok noktaya değinen konferans sonrası AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, bu ülkelere enerji krizinde destek olmak için 1 milyar avro yardımda bulunacakları bilgisini paylaştı.

Batı Balkanlar Konferansı’nın bir sonraki toplantısının Arnavutluk’ta düzenlenmesi planlanıyor.

Kaynak: AA