İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa’da Değişim Rüzgarları

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri dün yapılan oylamada Komisyonun COVID-19 aşılarına uyguladığı patent hakları politikalarının 180 derece tersine bir karar verdi. Peki bu karar ne ifade ediyor?

Birkaç ay önce Güney Afrika Cumhuriyeti ve Hindistan’ın beraber Dünya Ticaret Örgütüne (WTO) beraber önerdikleri teklifte COVID-19 aşılarında patent haklarının kaldırılmasını önermişti. Daha önceki haberlerimizde Batılı devletlerin bu teklife karşı çıktığını belirtsek de ABD Başkanı Joe Biden, öneriye olumlu yaklaşmıştı.

Hem Avrupa Birliği üyesi devletler hem de Komisyon bugüne kadar aşı patentlerinin kaldırılmasını reddediyordu. Ancak hem Dünya Ticaret Örgütünün bu konuda yazılı müzakerelere başlaması hem de Britanya’da G7 zirvesi toplantısından önce Avrupa’nın fikri değişiyor.

Dün sabah gerçekleşen Avrupa Parlamentosu oturumunda farklı gruplardan pek çok parlamenter bu aşıların patentinin “geçici olarak” kaldırılması için oy kullandı. Amaç basit: uluslararası üretim engellerini kaldırarak hastalığa karşı aşı tedariğindeki sorunları ortadan kaldırmak.

Merkez sağ EPP, sosyal demokrat S&P, liberal Renew ve muhafazakar ECR; Yeşiller Partisinin verdiği resmi politikadaki değişiklik teklifine olumlu oy kullanarak bu konuda büyük bir koalisyon kurmuşa benziyor. S&P’nin ticaret koordinatörü Kathleen Van Brempt oylamanın Komisyona güçlü bir mesaj ilettiğini belirtti.

ÜLKE BAZINDA DEĞİŞİMLER

Avrupa Birliğinin yanında Fransa’da da işler değişiyor gibi gözüküyor. G7 Zirvesi öncesinde dün attığı tweette Emmanuel Macron zirvede patent kaldırılmasına olumlu bakacaklarını açıkladı. Bu açıklamayla Almanya ve Britanya, ABD karşısında önemli bir müttefik kaybetmişe benziyor.

Japonya ve Kanada daha ortada dururken Macron’un son zamanlardaki Güney Afrika ziyaretinde ülkenin Fransa’ya güvenebileceğini belirtmesi politika değişikliği sinyalleri vermişti. Hem Avrupa Birliğinin tutumunu hem de G7’den çıkan kararların ne olacağını önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz.