İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa İçin Yeni Güç Kaynağında Anlaşmaya Varıldı

Anlaşma, Rus petrol ve gazına bağımlılığı azaltmayı amaçlayan, Azerbaycan’ı Gürcistan ve Romanya üzerinden Macaristan’a bağlayacak Karadeniz’in altından geçecek bir kabloyu içeriyor.

Macaristan, Romanya, Gürcistan ve Azerbaycan’ın liderleri, Ukrayna’daki ihtilafın neden olduğu enerji arzındaki sıkıntının ortasında Avrupa Birliği için yeni bir güç kaynağı haline gelebilecek bir denizaltı elektrik konnektörü üzerinde bir anlaşmaya vardılar.

Cumartesi günü Bükreş’te imzalanan anlaşma, Azerbaycan’ı Gürcistan ve Romanya üzerinden Macaristan’a bağlayacak Karadeniz’in altından geçecek bir kabloyu içeriyor.

Anlaşma, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına karşı yoğun bir şekilde lobi yapan Macaristan’ın, Rus petrol ve gazına olan ağır bağımlılığını azaltmak için ek fosil yakıt kaynakları aramasıyla geldi.

Azerbaycan, açık deniz rüzgar çiftliklerinden elektriği Karadeniz’in altından bir kablo olan Gürcistan üzerinden Avrupa’ya ve ardından Romanya ve Macaristan’a ihraç etmeyi planlıyor.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in ofisinden Cuma günü yapılan açıklamada, dört ülke arasındaki anlaşmanın deniz altı elektrik kablosu projesi için “mali ve teknik çerçeve” sağlayacağı belirtildi.

İmza törenine Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in yanı sıra Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katıldı. 

Açıklamada, projenin enerji arzını çeşitlendirmeyi ve bölgesel enerji güvenliğini artırmayı hedefleyeceği belirtildi.

Kaynak:TRT World