Asya hisseleri hafta başında yüksek seyretti!
Asya hisseleri, yatırımcıların ABD Merkez Bankası başkanının yorumlarını düşük faiz oranlarının bir süre daha devam edeceği şeklinde yorumlamasıyla Pazartesi günü çoğunlukla daha yüksek seyretti.
Farklı indeksler farklı artışlar gösterdi ancak neredeyse çoğu yükseldi.
Japon endeksi Nikkei 225 sabah %0.2 artışla 27,686.18’e yükseldi. Avustralya’nın S&P/ASX endeksi neredeyse %0.1 artışla 7,494.10’a yükseldi. Güney Kore endeksi Kospi 3.133.72’de kalarak pek değişiklik göstermedi. Hong Kong’da Hang Seng %0.3 düşüşle 25,344.79’a gerilerken Şangay Bileşik Endeksi %0.4 artışla 3,535.19’da kaldı.
Tek artış Asya’da görülmedi, Amerika’da da aynı eğilim vardı.
Tek artış Asya’da görülmedi. S&P 500’ün Çarşamba günü tüm zamanların en yüksek seviyesini aşarak %0.9 artışla 4,509.37’ye yükseldiği Wall Street’te geçen hafta sona eren yükseliş, Asya’nın bu artışlarda tek olmadığının göstergesi. Dow Jones Sanayi ortalaması %0.7 arttı ve Nasdaq bileşik endeksi ise %1.2 yükseldi.
Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması çok önemli!
Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması bu durumda çok önemli bir nokta çünkü ABD hisse senetleri, büyük ölçüde Fed’in ekonomiyi ve finansal piyasaları desteklemek için yoğun çabaları nedeniyle bu yıl rekor üstüne rekor kırdı. Fed’in yardımının sonlanması ihtimalinden ötürü, kazançlar giderek belirsizleşti.
Konuşmasında Powell farklı noktaların altını çizdi.
Geçtiğimiz hafta, Powell yüksek enflasyona karşı geçmişte yetkili olanların yaptığı hataları ve erken hamlelerin altını çizdi. Fed’in tahvil alımlarının yavaşlamasının kısa vadeli faiz oranlarında bir artışın yakın olduğu anlamına gelmediğini açıkça belirtti. Bu, iş piyasasının ve enflasyonun “önemli ölçüde daha katı” testleri engellemesini gerektirecektir. Ayrıca Powell ekledi: “Maksimum istihdama ulaşmak için daha gidecek çok yolumuz var.”
Delta varyantı belirtilen sorunlar arasındaydı.
Konuşmanın ardından karları ekonomiye en çok bağlı olan ABD şirketlerinin hisseleri en büyük kazancı elde etti. Powell’ın belirttiği bir sorun, küresel bir endişe olmaya devam eden koronavirüsün delta varyantıydı. Delta varyantı, aşılanmanın ABD ve Avrupa’nın bazı bölgelerinden daha yavaş seyrettiği Asya’daki Covid-19 vaka artışının arkasında yatan sebep olarak gösterilebilir.
Delta varyantı daha şimdiden bazı ekonomik faaliyetleri yavaşlattı. ABD’de Cuma günü yayınlanan bir rapor, ülkedeki tüketici harcamalarının Temmuz ayında Haziran ayına göre %0.3 arttığını ve önceki aya göre %1.1’lik artışa göre keskin bir yavaşlama olduğunu gösterdi. Tüketici harcamaları ABD ekonomisinin itici gücü olduğundan ve Amerikalılar için gelir artışının geçen ay %1.1’e yükselmesine rağmen büyümesi yavaşlarken, bu önemli bir sorun.
Enerjide de değişimler görüldü…
Enerji ticaretinde, ABD ham petrolü 10 sent kayıpla varil başına 68.64 dolara ulaştı. Uluslararası standart olan Brent ham petrolünün varili 10 sent artarak neredeyse 73 doları gördü.