İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Artan Getiriler Talebi Muazzam Yükseltirken ABD Doları Değer Kazanıyor

Yeni yılın gelişi ile beraber, fakat en çok da geçtiğimiz haftalarda, ABD’de 10 yıllık tahvillerin faizi %.91’den senelik rekoru kırarak %1.56’ya yükseldi. Faizlerin yükselişine en başta temkinli kalan döviz ve hisse yatırımcısı ABD dolarının düşüşüne sebep olsa da uzun vadede faiz seviyesine tepkisiz kalamadı.

ABD yasa yapıcılar endişeli olmadıklarını dile getirseler de getirilerin muazzam yükselmesi direkt olarak tüketimle ilişkilendirilebilir. Örnek olarak mortgage kredileri ağustostan beri gördüğü en yüksek düzeye erişti. Bu yükseliş, yeniden kredi yapılandırmasının son bulacağına işaret ediyor olabilir.

Bu değişim neden?

Ekonomiyle ilgili her konuda aklımızda tutmamız gereken bir husus var. Bir tahvilin güvenli olup olmadığına, kar-zarar ilişkilerine, bankaların nasıl işleyeceği gibi konulara tamamen toplumsal olarak bizim güvenimiz karar veriyor. ABD’deki yatırımcılar, belki de COVID-19 aşısının kitlelere uygulanmasını da göz önüne alarak, iyimser bir tutum takındılar; bu da FED’in faizleri yükseltmesinden bağımsız olarak tahvil getirilerini yükseltti.

Dövizin bu faizlere karşı çok hassas olması10 yıllık tahvillerin %10 artması ABD dolarının verdiği tepkiyi de açıklayabilir. Hisselerdeki durum da buna benzer. Artan kazançlar halkın borçlanmasını zorlaştırarak tüketimi azaltıcı bir etki yaratabilir.

Dünya’ya Etkisi Ne Oldu?

ABD doları artan karlardan etkilenen tek para birimi değil. 10 yıllık Alman devlet bononları da son 11 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. FED’in aksine Avrupa Merkez Bankası resmi olarak nominal tahvil getirilerinin uzun vadedeki değişimini dikkatlice incelediklerini açıkladı. Merkez Bankası üyesi François Villeroy, bu kazançların yatırımcı açısından “olumlu” kalacağını sağlayacaklarını açıkladı. Kathy Lien’ın analizine göre artan faizler konusunda daha katı bir tutum sergilemeye kararlı AB, Euro/Dolar kurunun düşmesine sebep olabilir.

ABD’nin yakın ilişkilerinin olduğu Avustralya ve Yeni Zelanda para birimleri ise bu yükseliş karşısında etkilendi. Dolara karşı azami ölçüde hassas olan bu iki ülke para birimi dolar karşısında düşüşe geçti. Bu değişimden Britanya da nasibini aldı. Ekimden beri yükselişte olan Pound, dolar karşısında bir günde muazzam değer kaybetti ve bu düşüşün devam edeceği uzmanlar tarafından öngörülüyor.