İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amazon MGM Stüdyolarını Satın Aldı

Amazon’dan 8,45 milyar dolarlık dev yatırım

26 Mayıs 2021 Çarşamba günü Amazon MGM Stüdyolarını 8,45 milyar dolara alacağını açıkladı. Bu Amazon’un eğlence sektörüne girişiyle ilgili en cesur aksiyonlardan biri ve sektöre Amazon Prime’ın hedefleri hakkında önemli sinyaller veriyor. Bu satın alım Amazon tarihindeki ikinci en büyük yatırım, bundan büyük olan tek yatırım 13,7 milyar dolara satın alınmış olan Whole Foods.

MGM’in film yapımı başarısı ve geniş kataloğu Amazon tarafından kullanılacak

Amazon açıklamasında MGM’in film yapımı başarısını ve 4.000 film ve 17.000 televizyon programı ile sahip olduğu geniş kataloğunu Amazon Stüdyolarının film ve televizyon bölümlerinde kullanmayı ve onlardan yararlanmayı umut ettiğini belirtti.

Amazon’un CEO’su Jeff Bezos açıkladı:

Prime Video ve Amazon Studios’un kıdemli başkan yardımcısı: “Bu anlaşmanın arkasındaki gerçek finansal değer MGM’in sahip olduğu oldukça geniş kataloğu ve ayrıca fikir mülkiyetleri. Biz ise bunları MGM’in yetenekli kadrosuyla geliştirip tekrardan yaratmayı hedefliyoruz. Bu şekilde kaliteli hikayeler anlatabileceğiz.”

Hisseler pek değişmemiş de olsa önemli bir adım

Açıklamadan sonra Amazon hisseleri pek değişmemiş olsa da bu satın alım Amazon’un oldukça rekabetli olan yayın sektöründe daha da iyi bir yer almak için çalıştığını gösteriyor. Amazon dışında Netflix ve Disney+ gibi devler de içeriklerini güçlendirmek, üye sayılarını artırmak adına lisanslama ve orijinal program geliştirme adına milyarlarca yatırım yapıyor.

Amazon Prime Video üyeliklerini hızlıca yükseltmek adına bugüne kadar oldukça büyük yatırımlar – yaklaşık 11 milyar dolar-  yapmıştı. Amazon’un CEO’su Jeff Bezos bu yatırımların Amazon’un “volan etkisi”ni güçlendirdiğini yani Prime üyelerini artırdıkça sitede yapılan harcamanın da arttığını söyledi.

Amazon bugüne kadar film ve televizyon dünyasında ne tür başarılar elde etti?

Bugüne kadar Amazon’un film ve televizyon programlaması alanında oldukça büyük başarıları arasında “The Big Sick” ve “Manchester By the Sea” sayılabilir. Ayrıca Sineklerin Tanrısı kitabı şu an Amazon tarafından filme uyarlanıyor. Her şey bunlarla bitmiyor: Amazon spor medyasına da NFL ile anlaşarak imzasını atmış bulunmakta.

Amazon antitröst soruşturmaları altında!

MGM anlaşması Amazon hakkındaki antitröst görüşlerini artırabilir. Şirket şu anda birden fazla devlet kurumu tarafından soruşturma altında. Antritröst komitelerinden birinin çıkardığı rapora göre Amazon pazarda tekel gücünü üçüncü taraf satıcılar üzerinde kullanıyor. Ayrıca salı günü şirketin ücretlendirme anlaşmalarının haksızca artırıldığı ve bunun da tüketicilere ve rekabete zarar verdiği iddiasıyla dava açılmıştı. Amazon ise bunu satıcıların fiyatlarını pazarda kendi belirlediği şeklinde yanıtladı.

Online yayın platformlarının oldukça popülerleştiği bugünlerde Amazon’un rekabetin oldukça kuvvetli olduğu bu sektörde yerini daha da güçlendirmek üzere attığı bu adım yerini başkasına bırakmayacağının altını çiziyor.