İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’deki seçim sonrası AB-ABD gümrük savaşları sona erecek mi?

AB’deki üreticiler ABD seçimlerini yakından takip ediyor

Avrupa’da birçok üretici gördükleri ekonomik zarardan ötürü ABD başkanlık seçimlerini yakından takip ediyor. Halk, önümüzdeki dört yılın Trump yönetimi altında daha fazla gümrük savaşına mı yol açacağını yoksa Biden yönetimi altında çatışmalı müzakerelerin azalacağını mı anlamaya çalışıyor.
Kim kazanırsa kazansın, bazı anlaşmazlıklar devam edecek

Avrupalı yetkililerin Biden’ın okyanus aşırı ilişileri geliştirmekle ilgili fikrine daha sıcak baktığı herkes tarafından biliniyor. Ancak kim kazanırsa kazansın, Trump yönetiminde ortaya çıkan anlaşmazlıkların kolay çözülemeyeceği ortada.

Dijital vergiler anlaşmazlıklardan biri

Trump yönetiminde ortaya çıkan anlaşmazlıklardan biri Avrupa’nın Google ve Amazon gibi teknoloji devlerinden almak istediği dijital vergilerle ilgili. Trump’tan daha da öncesine dayanan bir konu ise, Avrupalı uçak üreticisi Airbus ve Amerikalı uçak üreticisi Boeing’e verilecek devlet desteği ile ilgili sürtüşme.

Bu tarz anlaşmazlıklar hem Avrupa hem Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışan ve totalde 16 milyon kişiden oluşan bir grup çalışanı olumsuz etkiliyor. Kısasa kısas uygulanan tarife savaşları üretici ve satıcı şirketleri son dört yıldır oldukça etkiledi.

Bir başka anlaşmazlık da Airbus ödenekleriyle ilgiliydi

Dünya Ticaret Örgütü (World Trade Organization) Avrupalı hükümetlerin Airbus ödenekleriyle ilgili ödenek kurallarını bozduğunu açıkladıktan sonra, ABD gümrük vergilerini büyük bir ölçüde arttırdı ve bundan en çok etkilenenler Alman kurabiye üreticileri oldu.

Gümrük vergileri Fransız, Alman, İtalyan ve İngiliz şarap üreticilerini de vurdu

Gümrük vergileri Fransız, Alman, İtalyan ve İngiliz şarap üreticilerini de vurdu. Avrupa Birliği, daha önceden Boeing’e verilen vergi indirimlerine tepki olarak ABD ürünlerine gümrük vergisi uygularsa, sürtüşmeler daha da büyüyebilir.

Trump Avrupa’nın ABD ile ticaret fazlası hakkında şunları söyledi: “AB Çin’den daha da kötü”, “Bize uyguladığı gümrük vergileriyle kötü muamele ediyor”

Seçimden sonra olabileceklerle ilgili farklı senaryolar var

Eğer Biden seçimi kazanırsa ve kazandıktan bir süre sonra çelik ve alüminyum gümrük vergilerini kaldıracağını açıklarsa, bu Biden’ın AB ile sürtüşmeleri düzeltmek istediğine dair büyük bir işaret olur. Ancak Biden en başta ABD’nin ulusal çıkarlarına ve ekonomik toparlanmasına da odaklanabilir.

Sonuç olarak, eğer Biden seçimi kazanırsa durum kurtartılabilir ve daha iyiye gidebilir ancak AB-ABD arası ilişkilerin eskisi kadar iyi olup olamayacağı belirsiz.