İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’de tahvil getirileri neden yükseliyor?

Perşembe günü 10 yıllık tahvillerde ciddi artış gözlendi.

Çoğu yatırımcı tahvil getirilerinin 2021’de yükseleceğini bekliyor olsa da 25 Şubat’ta gözlemlenen artışı kimse beklemiyordu. Perşembe günü, 10 yıllık tahvil getirileri önceki haftaya göre %1,6 artış gösterdi ve yıl içindeki en yüksek seviyesine ulaştı. Peki bunun sebebi ne(ler) olabilir?

Sebeplerden akla ilk gelen: Enflasyon

İlk sebep olarak enflasyon gösterilebilir. Enflasyonda beklenen artış getirilerin yükselişini de açıklayabilir. ABD’deki hızlı aşılama süreci, uygulanan efektif mali ve para politikaları 2008 krizinden beri görülmemiş olan bir enflasyon beklentisi yarattı.

Tüketici fiyatlarına ilişkin tahvil piyasası tahminleri, enflasyonun uzun bir süre için merkez bankasının hedefini aşabileceğini gösteriyor. Bu yıl için en az yüzde üçlük enflasyon bekleniyor.

Enflasyonu tetiklemesi öngörülen bir başka sebep de kısıtlamalardan dolayı harcanan paranın azalması ve hanelerin bu sayede biriktirdikleri parayı restoran, hobi ve seyahat için harcamalarının olası olması.

Bununla beraber FED yeterince hızlı ve efektif değil.

Bir başka sebep, FED tarafından yeterince hızlı ve efektif hamlelerin gösterilmemesi olabilir. Nitekim, merkez bankası yükselen tahvil getirilerine karşı aksiyon almadı.

Buna karşılık, FED başkanı Jerome Powell, merkez bankasının ekonomiyi gerektiği sürece destekleyeceğini ve FED’in varlık alımlarını azaltmayı düşünmeye başladığında önceden bunu anons edeceğini söyledi. Ancak, ABD merkez bankası söylediklerini yaptıklarıyla desteklemediği sürece, getiriler daha da artacaktır.

Daha fazla satış ise akla gelen son sebep

Kimi piyasa katılımcılarına göre ise, enflasyon gibi temel kaynaklardan çok başka sebepler de tahvil getirilerindeki dalgalanmaların sebebi olabilir. Getiri artışının daha fazla satışa neden olan bir sebep olabileceği de öne sürülüyor.