İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD ve Çin pandemi ardından farklı politikalara yöneldi.

ABD ve Çin pandemi ardından farklı politikalara yöneldi.

ABD ve Çin, koronavirüs krizinin ardından toparlanma adına farklı yollar izliyorlar. Peki bunlar neler mi?

Pekin’de hangi kararlar alındı? Washington’da durum nasıl?

Pekin’de alınan kararlara göre Çin, daha tedbirli büyümeyi hedef aldı ve bunu gerçekleştirmek adına sıkı mali açık hedefleri alacak ve kısıtlı para politikaları uygulayacak. Washington’da alınan karar ise bunun tersi yönünde: Başkan Biden, 1,9 trilyon dolarlık ikinci bir teşvik paketi için hazırlık yapıyor.

2008 krizi alınan kararlarda etkili…

Amerika’da para politikası için belirlenen politika “İş bitene kadar durmayın” iken Çin’de liderler farklı düşünüyor. 2008 krizinden sonra kredi büyümesinin serbest bırakılması sebebiyle kullanılmayan altyapı, hayalet kasabalar ve aşırı endüstriyel kapasite borç taşmasına yol açtı.

Çin Başkanının başka hedefleri de var

Salgının hızla kontrol altına alınması, ekonominin 2020’de çok fazla yardıma ihtiyaç duymadığı anlamına geliyordu. Bu nedenle Çin Başkanı ve ekibi teknoloji sektörünü güçlendirmek ve borç risklerini bastırmak için uzun vadeli girişimlere yeniden odaklanıyor.

Bu durum Renminbi’yi nasıl etkiliyor?

Farklı politikalar izlenmesi, Renminbi’nin (Çin’in resmi para birimi) değer kazanmasına sebep olabilir. Bloomberg’de yapılan bir ankete göre, ülkenin para birimi dolara karşı yıl sonuna kadar 6.5114’ten 6.35’e kadar yükselebilir.

Çin’in mali düzenleyicilerinden birinden yorumlar:

Çin’in mali düzenleyicilerinden biri, finansal sistemdeki yüksek temayülün dikkate alınmaya devam edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yüksek emlak fiyatları ve Çin’in varlıklarının sunduğu primlerden yararlanmak adına yurtdışından gelen para akışı ile ilgili risklere işaret etti. Ülkenin borç verme oranlarının 2021’de muhtemelen artacağını ekledi.

Çin, ülkeye sermaye girişleriyle mücadele ederken, ABD’nin genişleyen cari hesap açığı yoluyla küresel ekonomiye daha büyük bir dolar kaynağı akıtması oldukça muhtemel.

Neler bekleniyor?

2008-09 krizinden sonra farklı dersler çıkarmış iki ülke bambaşka stratejiler izliyor. Bu politika farklılığı döviz kurlarını zorluyor ve küresel sermaye akışlarını yeniden şekillendirmesi bekleniyor.