İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB, G7 ve Avustralya Sonunda Anlaşmaya Vardı!

Avrupa Birliği (AB), G7 ülkeleri ve Avustralya, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaştı. Rusya daha önce yaptığı açıklama ile tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol akışını keseceğini duyurmuştu.

Avrupa’ya giden gazın büyük bir kısmının kesilmesi ile kışa ‘büyük bir enerji krizinin’ gölgesinde giren Avrupa haftalardır beklenen kararını sonunda duyurdu.AB üyesi 27 ülke, Rus Petrolü için uygulanacak Tavan Fiyatı konusunda anlaşmaya vardı.

AB Dönem Başkanı Çekya’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, AB üyesi ülke temsilcilerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 Dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaştığı duyuruldu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise yaptığı açıklamada, tavan fiyat uygulamasının Rusya’nın gelirlerini önemli ölçüde azaltacağını söyledi. Leyen karara yönelik, “Küresel enerji fiyatlarını istikrara kavuşturmamıza yardımcı olacak, dünya çapında gelişmekte olan ekonomilere fayda sağlayacak” dedi.

Almanya, ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 grubu ve Avustralya da Rusya’nın deniz yoluyla taşınan ham petrolünün varil başına 60 dolarlık tavan fiyat uygulanmasında anlaştı.

Yapılan ortak açıklamada, uygulamanın 5 Aralık’ta veya çok kısa bir süre sonra yürürlüğe gireceği belirtildi. Tavan fiyat uygulama kararının “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşından kazanç elde etmesini önlemek” için alındığı belirtildi. Kararla birlikte “küresel enerji piyasalarında istikrar sağlanmasının ve Rusya’nın savaşının, özellikle Putin’in savaşının etkilerini güçlü bir şekilde hisseden düşük ve orta gelirli ülkeler üzerindeki olumsuz ekonomik yansımalarının en aza indirilmesinin” hedeflendiği ifade edildi. Tavan fiyat uygulamasıyla Rusya’nın petrol satışından elde ettiği gelirin azaltılması ve küresel petrol fiyatlarındaki ani artışın önlenmesi bekleniyor.

Kaynak: Hürriyet