İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2020’ye damga vurmuş 8 ekonomik olay

2020 yılı, beraberinde birçok olayı getirdi. Bunların yıl içinde farklı ekonomik etkileri oldu. Biz de, kronolojik sırasıyla 2020 yılında gerçekleşen ve seneye damgasını vurmuş olayları derledik.

  1. Covid-19

2019 sonlarında Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüs, 2020 yılında özellikle Mart ayından itibaren tüm dünyayı etkisi altına aldı. Sonucunda ekonomi pek çok ülkede durma noktasına geldi, işsizlik oranları arttı, dünya ekonomisinde büyük daralmalar görüldü. Merkez bankaları durumun ağırlaşmasını önleme amaçlı kararlar aldı ve hükümetler farklı teşvik paketleri sundu.

  1. 2020 Borsa Çöküşü

2020 yılında koronavirüs sebebiyle birçok ülke karantinaya girdi. Bu sebepten ötürü, dünyada global bir resesyon ortaya çıktı. 9 Mart’ta Dow Jones ortalaması tarihteki en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

  1. FED’den “0 Faiz” politikası

“0 Faiz” politikası, 2008 krizinden sonra kullanılmaya başlanmış, geleneksel olmayan bir para politikası. Uygulanması ile nominal faiz oranı çok düşük seviyelere, yani 0’a kadar iniyor. Kullanılmaya başlamadan ekonomi genelde yavaşlayan büyüme, deflasyon ve sıkılaşmış kredi standartları görülüyor. 2020’de Covid-19 sebebiyle FED, tekrar aynı politikayı uygulamaya başladı.

  1. 2020 Petrol Krizi

2020 yılında bir diğer kriz ise petrol fiyatlarından ortaya çıktı. Petrol fiyatı anlaşmazlıkları Rusya ve Suudi Arabistan arasındaydı. Rusya’nın petrol fiyatlarını ılımlı seviyede tutmak için petrol üretimini azaltmayı reddetmesine tepki olarak Suudi Arabistan tarafından ortaya çıkarılan bir ekonomik savaş başladı. Bu ekonomik çatışma, 2020’nin Mart-Nisan aylarında petrol fiyatlarının ciddi seviyede düşmesine neden oldu.

  1. Berat Albayrak’ın İstifası

2018 yılında hazine ve maliye bakanlığına atanan Berat Albayrak, görevine yaklaşık 2 yıl devam ettikten sonra 2020’nin Kasım ayında Instagram üzerinden yaptığı bir açıklamayla istifa etti. Yerine, Lütfi Elvan atandı.

  1. Dolar, Euro ve Altın Rekorları

2020 yılında dolar ve altın rekor seviyelere ulaştı. Özellikle sonbahar aylarında Dolar/TL kuru 8.5 ile, Euro/TL kuru ise 10 civarı seviyelere ulaşarak tarihi rekorlar kırdı. Ayrıca yine Kasım ayında altın fiyatları oldukça yükseldi; gram altın 535 TL’den işlem gördü.

  1. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCP) Anlaşması

RCP anlaşması, 2020 yılının önemli ekonomik olaylarından biriydi. Anlaşmayı imzalayanlar arasında birçok güneydoğu Asya ülkesi ile birlikte Güney Kore, Çin, Japonya, Avustrakya ve Yeni Zelanda bulunuyor. Müzakereleri 8 yıl süren anlaşmanın Covid-19 sonrası toparlanma sürecini kolaylaştıracağı umuluyor ve önümüzdeki 20 yıl içinde birçok ithalat vergisinin kaldırılması öngörülüyor.

  1. Bitcoin’de yeni zirve

Kripto para piyasasında önemli hacim kaplayan Bitcoin, yatırımcılardan gelen artan ilgiyle, mart ayındaki dip noktasından sonra (3,858 dolar) 626% artış ile 21 Aralık’ta 24,161 dolarla tarihi rekor kırdı.